Pages

Sunday, September 28, 2014

POTATO FRITTERS/CUCUR KENTANG


Menjadi kegilaan sekarang..ha..ha..fenomena "potato fritta"..hari-hari tenguk tayangan perdana di FB..so hari ini nekad mencuba..masyallah memang sedap...lebih sedap bila ada sambal tumis semalam..saya cincah dengan sambal tumis...perghhhh..mudah dan sedap menyediakannya.

Untuk menambahkan keenakkan cucur ini saya masukkan sedikit hirisan cili hijau, tetapi kalau yang sukakan pedas bolehlah masukkan sedikit hirisan cili padi.



Potato Fritter/ Cucur Kentang



  • 3 biji kentang dibuang kulit dan diparut halus
  • 1/2 biji bawang besar dihiris nipis
  • 2 tangkai daun bawang dihiris nipis
  • 3 biji cili hijau dihiris nipis
  • 3 sdb tepung jagung
  • 3 sdb tepung gandum
  • sedikit garam dan lada sulah
  • 1 biji telur ayam
  • Minyak secukup untuk menggoreng deep fry




Satukan kentang parut, daun bawang, bawang besar hiris, dan cili hijau hiris


Masukkan tepung jagung, tepung gandum, garam, lada sulah dan telur, gaul rata


Jemput-jemputkan dengan sudu dan goreng deep fry sehingga kekuningan


all images & content are copyright protected. please do not use our images without prior permission. if you want to republish this recipe, please re-write the recipe in your own words, or simply link back to this post for the recipe. thank you. 


No comments:

You Might Also Like These

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...